Lille | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | reizen in/naar Lille | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Het weer in Lille

Ondanks de zuidelijke ligging van Lille is het weer en klimaat hier het beste te vergelijken met dat van Nederland. Door het gematigde maritieme klimaat dat zowel hier als in Nederland heerst komen er maar weinig klimatologische verschillen voor. De zomers zijn er warm en aangenaam en de wintermaanden zijn er van tijd tot tijd aan de koude kant maar meestal zijn ze zacht. De gemiddelde neerslag ligt hier net iets hoger dan in de meeste delen van Frankrijk. Dit komt omdat er in Noord Frankrijk meer storingen voorkomen dan in de rest van het land.

Lille bezienswaardigheden

Lille is een grote stad die een schat aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Wie een stedentrip naar Lille maakt hoeft zich dan ook niet te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Lille op een rijtje gezet:
Lille bezienswaardigheden top 10

 

Klimaat

Lille heeft een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de Noordzee en het Kanaal. Door deze invloed komen er hier maar zelden echte extreme weersomstandigheden voor. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier rond de vijf graden Celsius. In de nachten blijft het gemiddelde temperatuur hier net boven het vriespunt hangen. Lange periodes met vorst en of nachtvorst kun je hier niet uitsluiten. Als er door de stad een oostenwind waait ligt de gevoelstemperatuur er enkele gradenlager.

De zomers zijn hier meestal warm en aangenaam. Dit wil natuurlijk wel eens anders zijn, maar het is hier zelden heet. In de avonden kan het hier in de zomermaanden fris worden en zal je op het terras een vest of een trui moeten aantrekken. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier in de zomerperiode net boven de twintig graden Celsius. In de avonduren kan dit terugzakken tot tien graden Celsius.

Neerslag

De neerslag is hier gelijkmatig over het gehele jaar verdeeld, maar kent een lichte piek in de vroege zomermaanden en vroege wintermaanden. In deze maanden ligt de gemiddelde neerslag net iets hoger. Gemiddeld genomen regent het hier ongeveer de helft van de dagen. Verwacht dan geen urenlange regenbuien, maar lichte buien en die soms een uurtje kunnen duren en soms al in tien minuten verdwenen zijn. Gemiddeld valt er hier op jaarbasis iets meer dan 700 millimeter aan neerslag.

Tijdens de koudste wintermaanden zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Door het opwarmde effect van de stad duurt het hier wat langer voordat de sneeuw daadwerkelijk blijft liggen. Wanneer de sneeuw uiteindelijk blijft liggen wordt je getrakteerd op prachtige beelden in het oude centrum van de stad. De kans op sneeuwval is hier iets groter dan in Nederland.

Extremen

Door het gematigde maritieme klimaat dat hier heerst komen er hier maar zelden extreme weersomstandigheden voor. In de zomermaanden kan er een hittegolf voorkomen, maar deze zal dan niet van lange duur zijn.
In de winterperiode kunnen er echter wel periodes met langdurige vorst voorkomen. Tijdens deze vorstperiodes dien je wat voorzichtiger te zijn in het verkeer. Een langdurig verblijf buiten is dan niet altijd verstandig.

Beste reisperiode

Voor een bezoek aan Lille is eigenlijk geen beste reisperiode te noemen. Elk moment van het jaar heeft zijn eigen charmes en minpunten. In de hoogzomermaanden kan het hier warm zijn en niet in alle musea en bezienswaardigheden van de stad is airco aanwezig. Deze periode is echter wel weer uitermate geschikt om een bezoekje aan de dierentuin en het park rond de citadel te brengen. In de wintermaanden kan het hier soms koud en vies zijn. Als je dan toch wat van de stad wilt zien kunnen de metro en tram uitkomst bieden. Het weer hoeft dus geen rede zijn om een bezoek aan Lille uit te stellen of te schrappen.

Als je Lille gaat bezoeken is het verstandig om te kijken welke expositie waar gehouden worden en wanneer die ten einde lopen of in première gaan. Tijdens deze periodes kan het hier behoorlijk druk worden en staan er soms meterslange wachtrijen voor de musea.

Tijdens de start van zowel de zomer- als wintersolden kan het oude centrum van Lille behoorlijk druk zijn . Als je wat van de stad zelf wilt zien kun je deze periode het beste mijden. Kom je hier echter om te shoppen, dan is dit het moment om je garderobe uit te breiden.

Meer over het klimaat van Lille

Op klimaatinfo Lille vind je uitgebreide klimaat informatie en cijfers voor Lille.

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy