Lille | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | reizen in/naar Lille | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Reizen in/naar Lille

Lille is erg goed te bereiken met de auto en de trein. Als je met de auto komt moet je er wel rekening mee houden dat de snelwegen rond Lille tijdens de spits erg druk zijn. In de stad zelf is het openbaar vervoer erg goed geregeld en met de Lille City Pass is het tevens een goedkope manier van reizen. Het centrum van Lille is niet heel erg groot en de meeste bezienswaardigheden liggen vrij dicht bij elkaar. De meeste musea en toeristische attracties zijn dan ook vrij gemakkelijk te voet te bereiken. Voor wie toch gebruik wilt maken van het openbaar vervoer of zich op een andere manier door het centrum van Lille wil begeven is hier een uitgebreide opsomming van de vele verschillende vervoersmiddelen in en naar Lille.

Lille bezienswaardigheden

Lille is een grote stad die een schat aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Wie een stedentrip naar Lille maakt hoeft zich dan ook niet te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Lille op een rijtje gezet:
Lille bezienswaardigheden top 10

 

Vliegen naar Lille

Bij de stad ligt het Aéroport de Lille. Er gaan vanuit Nederland of België geen rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld. Voor wie perse wil vliegen naar Lille, zal eerst een tussenstop moeten maken in Parijs of London. Hierdoor zal de reis waarschijnlijk langer duren dan wanneer je hem met de auto of trein maakt.

Met de auto naar Lille

Lille ligt op slechts 254 kilometer van Utrecht wat het een perfecte "dicht bij de deur weekend" bestemming maakt. Vanuit Nederland rijd je naar de Belgische grens en vervolgens ga je via Antwerpen richting Gent. Vanaf Gent is het de nog één lange rechte weg richting Lille. In België wordt Lille op de verkeersborden aangeduid als Rijsel. Onderweg passeer je de Franse grens net buiten de stad Kortrijk. Net na de grens kun je al de borden Lille Centrum volgen (centre Lille). Eenmaal in Lille aangekomen is het verkeer, net als in iedere grote stad in Frankrijk, chaotisch. Pas je aan de Franse rijstijl aan en je komt er zonder kleerscheuren doorheen. In het oude centrum van Lille zijn er veel eenrichtingsstraten.

Parkeren in Lille

In het centrum van Lille zijn er een paar grote parkeergarages. Eén van de populairste bevindt zich onder de Place du General de Gaulle. Dit is dan ook gelijk één van de duurste parkeergarages van de stad. Hier betaal je ongeveer 20 euro per dag. De andere parkeergarages in het centrum van Lille zijn over het algemeen iets goedkoper. Let wel op! Niet alle parkeergarages zijn hier 24 uur per dag geopend en sommige zijn op zondag gesloten.
Wie zijn auto gratis wil parkeren zal zijn auto bij één van de metro- of busstations buiten het centrum moeten parkeren en van hieruit met het openbaar vervoer naar het centrum reizen. Sommige parkeerterreinen buiten het centrum zijn bewaakt. Op deze parkeerplaatsen moet men echter ook parkeergeld betalen.
De muren van de parkeerplaats bij het station Lille Europa zijn geheel beschilderd met afbeeldingen van de grootste en belangrijkste bouwwerken van de wereld.

Thalys en TGV

Lille is goed bereikbaar per spoor. Je neemt vanuit Nederland de Thalys of de internationale trein naar Brussel en daar stap je over op de TGV naar Lille. In het gunstigste geval reis je in minder dan 3 uur van Amsterdam-Centraal naar Lille Gare Europe. Vanaf 12 april 2014 rijdt de Thalys rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Lille. Voor de tijden en het kopen van treintickets kun je terecht op NS International.

Er liggen in Lille twee grote treinstations. Dit zijn Lille Gare Flandres en Lille Gare Europe. Deze twee stations liggen op minder dan 500 meter van elkaar vandaan. Station Lille Europe is één van de belangrijkste internationale treinstations in Frankrijk. Het fungeert als een knooppunt tussen de treinen uit de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Jaarlijks stappen er hier zeven miljoen passagiers over.

Station Lille Flanders is het grootste station van Lille. Sinds de opening van station Lille Europe vertrekt hier alleen nog maar de TGV naar Parijs Gare du Nord. Verder dient het als eindpunt van alle normale sporen van in dit deel van Frankrijk. De voorgevel van dit station is de originele voorgevel van Parijs Gare du Nord uit 1860.

Met de bus

Je kunt met iDBUS rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Lille reizen per bus. iDBUS is een merk van de nationale Franse spoorwegmaatschappij S.C.N.F., die busreizen verzorgt tussen verschillende Europese steden. Vanaf Amsterdam Sloterdijk rijd je in 3 uur en 30 minuten naar treinstation Lille Europe. Van hieraf kun je gemakkelijk per bus, tram, taxi of metro doorreizen naar je eindbestemming in Lille.

Metro

De metro van Lille werd in 1983 geopend en bestaat in totaal uit zestig metrostations verdeeld over twee lijnen. Het is een volledig automatische metro die bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde coupés. De metro rijdt hier iedere dag van 05:00 tot 0:00. De verschillende bezienswaardigheden in het oude centrum van Lille liggen bijna allemaal op loopafstand. Het gebruik van de metro in het centrum is wel handig bij slecht weer.
Voor het gebruik van de metro kun je een kaartje kopen voor een bepaald aantal zones. De prijs hiervan is ongeveer één euro per persoon. Je kunt ook een dagkaart kopen die onbeperkt te gebruiken is op de dag van aankoop. Als je een Lille city pass heb gekocht kun je op de dagen dat je pas geldig is onbeperkt gebruik maken van de metro.

Stadsfietsen

Net als in veel grote steden in Europa kun je in Lille gebruik maken van de stadsfiets. De stadsfietsen, die in Lille een rood kleurtje hebben gekregen, zijn op meerdere plaatsen in de stad te vinden. Voor het huren van een fiets bij V'Lille moet je een abonnement aanschaffen. deze zijn verkrijgbaar voor 1 dag, 7 dagen of 1 jaar. Hiervoor moet je op de website van V'Lille met je creditcard een pincode en een toegangscode aanvragen. Hierna kun je met deze code overal in de stad een fiets meenemen en de stad per vélo bezichtigen. Er zijn in totaal meer dan honderd fietsstallingen in Lille en omgeving.
Een fietsabonnement kost hier net iets meer dan één euro per dag en daarnaast betaal je huurprijs per half uur. Het eerste half uur is gratis daarna betaal je één euro per half uur

Fietstaxi

Lille is één van de elf steden in Frankrijk waar je met een overdekte fietstaxi de stad kunt ontdekken. Je kunt dit ook als een gewone taxi gebruiken. Hiervoor betaal je één euro als starttarief en één euro voor iedere gefietste kilometer.
Je kan echter de fietstaxi ook gebruiken voor een site seeing tour. De bestuurder neemt je dan mee langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad en vertelt je er gelijk het één en ander over. Hiervoor betaal je 12 euro per half uur.

Trams

In Lille rijden er tegenwoordig nog twee trams. De zogenaamde T-lijn die het centrum van Lille met de stad Tourcoing verbindt en de R-lijn de naar de stad Roubaix rijdt. Het eindstation in Lille is Lille Gare Flandres waarna je kan overstappen op de metro de trein. De trams hebben hier de bijnaam "mongy", verwijzend naar de ingenieur Alfred Mongy.

Stadswandelingen

Een leuke manier om de stad te ontdekken is via één van de vijf verschillende stadswandelingen. Deze wandelingen nemen je mee door de verschillende wijken en langs de vele bezienswaardigheden van de stad. Het boekje met deze wandelingen is te verkrijgen bij de 'Information touristique'.
De wandelingen duren volgens het boekje allemaal ergens tussen de 1,5 en 2 uur, maar als je een beetje stevig doorloopt heb je de meeste wandelingen in net iets meer dan een uur gelopen. Dit is echter zonde, want dan mis je veel van wat de stad je te bieden heeft. Tijdens de verschillende wandelingen door de stad kom je alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad tegen. In het begeleidende routeboekje kom je meer te weten over de verschillende gebouwen, straten en wijken.

Segways

Wil je Lille op een ludieke manier ontdekken, gebruik dan een Segway. Op het grote parkeerterrein bij de citadel Champ de Mars zit een Segway verhuurbedrijf. Je kunt op eigen houtje met een Segway de stad verkennen of in een groep met een gids. Het is verstandig om eerst de Segway goed onder controle te krijgen voordat je het drukke centrum van Lille ingaat. Op een Segway word je dan wel niet moe maar de kinderkopjes in de straten van Lille zorgen ervoor dat het geen ontspannende tocht is.
De Segways zijn per dagdeel te huren voor 15 euro.

Meer info over Lille

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Lille:
alles over Lille

bijzondere plaatsen in Lille
Lille informatie
Lille informatie

Lille toerisme
wikipedia

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy