Lille | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | reizen in/naar Lille | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Lille reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Lille is het handig om het één en ander over de stad op te zoeken. Op deze manier kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Tijdens een kort bezoek aan Lille kun je zo je te besteden tijd op een efficiënte manier indelen. Het is onmogelijk om alle hoogtepunten van Lille in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een bezienswaardigheid die je tijdens het inlezen over het hoofd had gezien. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.

Lille bezienswaardigheden

Lille is een grote stad die een schat aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Wie een stedentrip naar Lille maakt hoeft zich dan ook niet te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Lille op een rijtje gezet:
Lille bezienswaardigheden top 10

 

Reisdocumenten

Frankrijk behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Je dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het kraanwater is hier goed drinkbaar en heeft weinig tot geen bijsmaak. Wie het zekere voor het onzekere kiest kan het beste flessenwater drinken.

Drugs

Het gebruik en bezitten van alle drugs is hier verboden. Hierbij worden geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

In Lille zijn er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Lille wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
variabel - Witte Donderdag
variabel - Goede Vrijdag
variabel - Pasen
variabel - Pinksteren

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Frankrijk betaal je hier met de euro. In het oude centrum van de stad zijn er genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse betaalpas terecht kan. Net buiten het centrum is het aanbod een stuk lager.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval, dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Information touristique/Lille City Pass

In het oude paleis van Filips de Goede aan de Place Rihour bevindt zich tegenwoordig de Office de Tourisme et des Congrès de Lille. Hier kun alle informatie over Rijsel vinden. De meeste folders zijn er gewoon in het Nederlands te verkrijgen en sommige medewerkers spreken vloeiend Nederlands. Dit is ook de plaats waar je de Lille City Pass kunt kopen.
Met deze pas kun je een groot deel van de musea gratis of tegen een gereduceerd tarief bezoeken. Ook kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Lille(bus, metro en tram). Een dagpas kost je 25 euro per persoon. Voor twee dagen ben je 35 euro kwijt. Dit is inclusief toegang tot enkele musea die buiten de stad liggen.

Telefoon, internet en wifi

De dekking van het mobiele netwerk is hier uitstekend en bijna overal in de stad heb je een goede 3G verbinding. Op de meeste terrassen en in de restaurants is er gratis wifi te verkrijgen. Soms heb je een paswoord nodig die je meestal verstrekt kan worden door de ober van dienst.
In de meeste hotels wordt er tegenwoordig gratis internet aangeboden. Bij andere hotels wordt hier een vergoeding voor gevraagd.

Openingstijden

De winkels in het centrum van Lille zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00. In het winkelcentrum Euralille zijn de winkels dagelijks geopend tot 20:00. Omdat de winkels hier elke dag geopend zijn tot 19:00 kennen ze geen speciale koopavond. Er zijn per jaar vijf koopzondagen. Eén tijdens de start van de wintersale, één tijdens de start van de zomersale en de drie zondagen voor kerst.
De meeste musea in Lille en omstreken zijn op zondag geopend en hebben de dinsdag als vaste sluitingsdag.

Taal

In Lille is de hoofdtaal Frans. Door de meeste jongeren wordt er hier redelijk Engels gesproken en in sommige gevallen zelfs Nederlands. In Lille of Rijsel zijn nog steeds enkele sporen te vinden uit de tijd dat het tot de Nederlanden behoorde en men hier Nederlands sprak. Dit is terug te vinden op enkele oude gebouwen.
Bij de meeste toeristische attracties en musea is de informatie in het Nederlands verkrijgbaar. Ook bij de 'information touristique' is alle informatie in het Nederlands te verkrijgen.

Tijdsverschil

In Lille en in de rest van Frankrijk geldt net als in Nederland de tijdszone UTC+1. Hierdoor bestaat er geen tijdverschil tussen Frankrijk en Nederland. De zomertijd loopt hier eveneens gelijk.

Veiligheid

Lille is een veilige stad maar net als in ieder grote stad moet je hier voorzichtig zijn. loop niet te koop met dure sierraden of apparatuur en vermijd verlaten achteraf steegjes. Let met name in de tram en metro op je persoonlijke bezittingen dit zijn gewilde plaatsen voor zakkenrollers. Laat in je hotel of appartement geen waardevolle spullen achter of stop deze, indien mogelijk, in een kluisje.

Meer info over Lille

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Lille:
alles over Lille

bijzondere plaatsen in Lille
Lille informatie
Lille informatie

Lille toerisme
wikipedia

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy