Weer en beste reistijd

Ondanks de zuidelijke ligging van Lille is het weer en klimaat in en om de stad het beste te vergelijken met dat van Nederland. Door het gematigde maritieme klimaat dat zowel in Lille als in Nederland heerst komen er maar weinig klimatologische verschillen voor. De zomers zijn er warm en aangenaam. De wintermaanden van tijd tot tijd aan de koude kant, maar meestal zijn ze zacht te noemen. De gemiddelde neerslag ligt net iets hoger dan in de meeste delen van Frankrijk. Dit komt omdat er in Noord-Frankrijk meer storingen voorkomen dan in de rest van het land.

Klimaat

Lille heeft een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de Noordzee en het Kanaal. Door deze invloed komen er maar zelden echte extreme weersomstandigheden voor. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de vijf graden Celsius. In de nachten blijft het gemiddelde temperatuur net boven het vriespunt hangen. Lange periodes met vorst en of nachtvorst kun je in Lille niet uitsluiten. Als er door de stad een oostenwind waait, dan ligt de gevoelstemperatuur enkele graden lager.

De zomers zijn er meestal warm en aangenaam. Net als in Nederland heb je er geen garantie voor goed weer, echte extreem hoge temperaturen zullen er niet snel voorkomen. In de avonduren kan het er zelfs in de zomer fris worden. Wil je toch op terras, dan zal je een vest of een trui moeten aantrekken. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier in de zomerperiode net boven de twintig graden Celsius. In de avonduren kan dit terugzakken tot tien graden Celsius.

Neerslag

De neerslag is gelijkmatig over het gehele jaar verdeeld, maar kent een lichte piek in de vroege zomermaanden en in het begin van de winter.  Gemiddeld regent het in Lille ongeveer de helft van alle de dagen. Verwacht geen urenlange regenbuien, maar lichte buien en die soms een uurtje kunnen duren en soms al in tien minuten verdwenen zijn. Gemiddeld valt er hier op jaarbasis iets meer dan 700 millimeter aan neerslag. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse gemiddelde neerslag in Nederland.

Tijdens de koudste wintermaanden zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Door het opwarmde effect van de stad duurt het hier wat langer voordat de sneeuw daadwerkelijk blijft liggen. Wanneer de sneeuw uiteindelijk blijft liggen wordt je getrakteerd op prachtige beelden in het oude centrum van de stad. De kans op sneeuwval is hier iets groter dan in Nederland.

Extremen

Door het gematigde maritieme klimaat van Lille komen er in de stad zelden tot nooit extreme weersomstandigheden voor. In de zomermaanden kan er een hittegolf voorkomen, maar die kans is klein.
In de winterperiode kunnen er  periodes met langdurige vorst voorkomen. Tijdens deze vorstperiodes dien je wat voorzichtiger te zijn in het verkeer en op straat. Een langdurig verblijf buiten is dan niet altijd verstandig.