Lille reisinformatie

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde stedentrip. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Lille op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het antwoordformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Lille vind je terug op de vele Lille en Frankrijk sites die je op het internet vind. Een goede papieren reisgids over Lille kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of bij het bureau voor toerisme van Lille.

Reisdocumenten

Frankrijk behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Je dient wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen moeten een visum aanvragen. Deze hebben een maximale geldigheid van drie maanden.

Drinkwater

Het kraanwater in Lille goed drinkbaar en heeft weinig tot geen bijsmaak. Wie het zekere voor het onzekere wil kan ervoor kiezen om het water eerst te koken of water uit flessen te drinken.

Drugs

Het gebruik en bezitten van alle drugs is verboden in Frankrijk. Hierbij worden geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes of een gevangenisstraf.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers en opladers als in Nederland.

Feestdagen

In Lille zijn er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Lille wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Frankrijk betaal je in Lille met de euro. In het oude centrum van de stad zijn er genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse betaalpas zonder problemen gebruik van kunt maken. Net buiten het centrum is het aanbod van pinautomaten een stuk lager.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval, dus zorg dat je voldoende contanten op zak heb.

Information touristique/Lille City Pass

In het oude paleis van Filips de Goede aan de Place Rihour bevindt zich tegenwoordig de Office de Tourisme et des Congrès de Lille. Hier kun alle informatie over Rijsel vinden. De meeste folders zijn er gewoon in het Nederlands te verkrijgen en sommige medewerkers spreken vloeiend Nederlands. Dit is de plaats waar je in de stad de Lille City Pass kunt kopen, wil je leiver gelijk van de citycard gebruik kunnen maken koop hem dan op voorhand online.
Met deze pas kun je een groot deel van de musea gratis of tegen een gereduceerd tarief bezoeken. Ook kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Lille(bus, metro en tram). Een dagpas kost je 25 euro per persoon. Voor twee dagen ben je 35 euro kwijt. Dit is inclusief toegang tot enkele van de musea die buiten de stad liggen.

Telefoon, internet en wifi

De dekking van het mobiele netwerk is er uitstekend en bijna overal in de stad heb je een goede 4G verbinding. Op de meeste terrassen en in de restaurants is er gratis wifi te verkrijgen. Soms heb je een paswoord nodig die meestal verstrekt kan worden door de ober van dienst. In de meeste hotels wordt er tegenwoordig gratis internet aangeboden. Bij andere hotels wordt hier een vergoeding voor gevraagd. Aangezien Frankrijk tot de Europese Unie behoort kun je er zonder bijkomende kosten gebruik maken van je eigen internetbundel.

Openingstijden

De winkels in het centrum van Lille zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 tot 19:00. In het winkelcentrum Euralille zijn de winkels dagelijks geopend tot 20:00 en op zondag gesloten. Omdat de winkels elke dag geopend zijn tot 19:00 kennen ze geen speciale koopavond. Er zijn per jaar vijf koopzondagen. Eén tijdens de start van de wintersale, één tijdens de start van de zomersale en de drie zondagen voor kerst.
De meeste musea in Lille en omstreken zijn op zondag geopend en hebben de dinsdag als vaste sluitingsdag.

Taal

In Lille is de hoofdtaal Frans. Door de meeste jongeren wordt er redelijk Engels gesproken en in zeldzame gevallen zelfs Nederlands. In Lille of Rijsel zijn nog steeds enkele sporen te vinden uit de tijd dat het tot de Nederlanden behoorde en men hier Nederlands sprak. Zo zijn er nog Nederlandse teksten te vinden op enkele van de historische gebouwen in de binnenstad, andere huizen dragen weer typische Vlaamse of Nederlandse namen.
Bij de meeste toeristische attracties en musea is de informatie in het Nederlands verkrijgbaar. Ook bij de ‘information touristique’ is alle informatie in het Nederlands te verkrijgen.

Tijdsverschil

In Lille en in de rest van Frankrijk geldt net als in Nederland de tijdszone UTC+1. Hierdoor bestaat er geen tijdverschil tussen Frankrijk en Nederland. De zomertijd loopt er eveneens gelijk.

Veiligheid

Lille is een veilige stad maar net als in ieder grote stad moet je er voorzichtig zijn. loop niet te koop met dure sierraden of apparatuur en vermijd verlaten donkere steegjes. Let met name op je eigendommen in de tram of metro dit zijn gewilde plaatsen voor zakkenrollers. Laat in je hotel of appartement geen waardevolle spullen achter of stop deze, indien mogelijk, in een kluisje.